Şcoala „Georgeta Mircea Cancicov” Bacău, după o sută de ani: 1919-2019
Populația orașului Bacău în anul 1919 se ridica la peste 20 000 de suflete și avea un număr de cinci școli primare: două școli de fete, două școli de băieți și o școală mixtă, așezate toate către centrul orașului, nu prea departe una de alta, revenind o școală la 4 000 de locuitori.
Şcoala Primară Nr.4 a luat fiinţă la cererea insistentă a populaţiei din cartierul „Suburbia Bacău-Piatra” („câmpul Poştei”), la 1 sept. 1919. Iniţial, funcţiona în localurile şcolilor Nr.1 Băieţi şi Nr.2 Fete. După aprobările date de minister, aceste sedii au fost ocupate şi de şcolile normale. Ȋn aceste condiţii, Primăria oraşului Bacău a fost nevoită să închirieze o clădire situată pe str. Neagoe-Vodă, nr. 52. Şcoala Primară Nr.4 funcționa cu o singură sală de clasă şi cu două posturi. La clasa I preda înv. Aglaia Patriche, iar la clasa a II-a, activa înv. Mircea Gheorghe, care îndeplinea și funcția de director. Şcoala Primară Nr.4 va funcţiona în acest local închiriat până la 15 nov. 1920, după care se va muta în clădiri aparţinând Primăriei, lângă Oborul de Vite.
Ȋn urma mai multor cereri şi memorii făcute de părinţii copiilor la Primărie şi la Ministerul Instrucţiunii, în iunie 1922, Revizoratul şcolar face cunoscut conducerii şcolii că s-a aprobat înfiinţarea Şcolii Primare Nr. 4 Fete la data de 1 sept. 1922 şi s-a dispus a se face cursurile alternativ în acelaşi local cu şcoala de băieţi. Şcoala a funcţionat în acest spaţiu impropriu timp de 19 ani, până în toamna anului 1939. Noul local de şcoală, cu opt săli de curs (şcoala de băieţi în partea de sud, cu 4 săli de clasă, iar partea dinspre nord, cu alte 4 săli de clasă, va fi ocupată de şcoala de fete), a avut sprijinul Ministrului de Finanţe, „modernizatorul oraşului Bacău”, Mircea Th. Cancicov. În anul 1940, etajul Şcolii, cu toate încăperile, a fost ocupat de Spitalul Militar din Cluj, care staționa în Bacău. În anii 1944-1945, școala a fost ocupată de unități militare române, apoi sovietice, iar cursurile se desfăşurau în vechiul local și o altă parte la Școala Generală Nr. 1 (înfiinţată în anul 1839, sub denumirea de „Schola Domnească”).
Ȋntre anii 1919 şi 1944, cea mai lungă activitate de director la şcoala de băieţi a avut-o înv. Gheorghe Oancea, apoi înv. Cezar Uncescu (cu importante studii de cercetare istorică a locurilor natale), iar la şcoala de fete, înv. Eufrosina Frunză-Nicolau.
După reforma învăţământului din anul 1948, Şcoala Primară Nr. 4 devine şcoală de 7 ani, în noul cartier numit acum „1 Mai”. Ȋn perioada 1948-1959, cadrele didactice de la această şcoală au lucrat intens în activităţi de alfabetizare (în cartier erau 765 de neştiutori de carte). Ȋn anul 1973, se construieşte clădirea nouă a şcolii, cu 10 săli de clasă şi două laboratoare. La conducerea şcolii s-au succedat o serie de profesori cu mare experienţă: Gheorghe Bordeianu, Gheorghe Gându, Gheorghe Buricatu, Aurica Şchiopu, Gustav Niculescu, Mitică Pricopie, Tincuţa Bondalici. Ȋn anul 2002, în curtea şcolii s-a construit o modernă sală de sport.
În memoria personalităţilor băcăuane Mircea Cancicov și Georgeta Cancicov, autoritățile au hotărât în anul 1995 ca această școală, construită cu sprijinul ministrului de Finanțe între anii 1936 şi 1939, să poarte numele de Şcoala cu Clasele I-VIII „Georgeta Mircea Cancicov”. Ȋncepând cu anul şcolar 2014-2015, Şcoala „Georgeta Mircea Cancicov” devine structură a Şcolii Gimnaziale „Mihai Drăgan” Bacău.
Link conectare eveniment:
👉 https://meet.google.com/hzj-gzbd-qrq
Mesaj de mulţumire partenerilor şi sponsorilor
Proiectului cu finanţare
Centenar ,,G. M. Cancicov”
Structură a
Şcolii Gimnaziale ,,Mihai Drăgan” Bacău
Dragi parteneri şi sponsori,
Dumneavoastră ne-aţi oferit şansa de a reuşi în organizarea Centenarului ,,G. M. Cancicov” Structură a Şcolii Gimnaziale ,,Mihai Drăgan” Bacău, pentru a face cunoscut istoricul Școlii Gimnaziale „G. M. Cancicov” de la înființare (1919) și până în prezent, din dorința de a omagia personalitățile marcante ale acesteia: Mircea Cancicov și Georgeta Jurgea Cancicov (devenită prin căsătoria cu Mircea Cancicov Georgeta Mircea Cancicov), de a onora dascălii merituoși, care în decursul acestor ani au trudit la formarea de generații de elevi, de a evidenția realizările deosebite ale unui demers educativ secular, de a certifica și promova identitatea instituțională, arătând importanța acesteia în contextul rețelei școlare băcăuane actuale, ca structură a Școlii Gimnaziale „Mihai Drăgan”.
Mulţumită sprijinului şi generozităţii dumneavoastră, am reuşit să ne atingem obiectivele propuse. De aceea ne simţim onoraţi şi mândri totodată că aţi ales să sprijiniţi prin contribuţia adusă promovarea valorilor istorice și culturale din patrimoniul băcăuan prin sărbătorirea a 100 de ani de existență a Școlii Gimnaziale „G. M. Cancicov”.
Parteneri:
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BACĂU
Primar, Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu
CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI BACĂU
ASOCIAŢIA DESPĂRŢĂMÂNTUL ASTRA ,,VASILE ALECSANDRI”, BACĂU
Preşedinte, Ioachim Dămoc
ASOCIAŢIA ,,TREIME DE ARHIEREI”, BACĂU
Psiholog, Aurel Cîrlan
ASOCIAŢIA DE PĂRINŢI A ŞCOLII GIMNAZIALE ,,MIHAI DRĂGAN” BACĂU
Preşedinte, Gabriel Lupu
SC. NASTI SRL ADJUD, VRANCEA
Sponsori:
Cătălin Pavel, sponsor, S.C.BIOAGRO DISTRIBUȚION S.R.L. Bacău
Iulian Olteanu Ursachi, sponsor, Motel Travel Europa
Bogdan Marin, sponsor, S.C.AUTO DESIGN S.R.L.
Profesor pentru învăţământ primar, Teodora Popa
Profesor pentru învăţământ primar, Nica Daniela
Mesajele speciale de mulţumire merg către dl. conf. univ. dr. Ioan Dănilă, către dna înv. Elena Ţarălungă, către dl. prof. Mitică Pricopie pentru contribuţiile extrem de importante din cadrul acestui proiect, dar și către toate dnele și dnii educatori, învăţători, profesori precum și către elevii, personalul, părinții implicați în derularea evenimentului.
Cu sprijinul şi generozitatea dumneavoastră am reuşit să ne atingem obiectivele propuse prin acest proiect.
Echipa de proiect a
Centenarului Şcolii ,,G. M. Cancicov”, Structură a Şcolii Gimnaziale ,,Mihai Drăgan” Bacău