ANUNȚ!
INTERVALUL ORAR PENTRU DEPUNEREA DOSARELOR ESTE 09:00-16:00 DE LUNI PÂNĂ VINERI!
TERMENUL LIMITĂ DE DEPUNERE A DOSARELOR ESTE 05 OCTOMBRIE 2023
CRITERII DE ACORDARE A BURSELOR
Cuantum minim al burselor
- Bursă de merit – 450 lei/lună
- Bursă socială – 300 lei/lună
Bursa de merit se poate cumula cu oricare dintre bursele sociale
BURSA DE MERIT
Se acordă pentru 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu, mai puțin clasa a V-a, în ordine descrescătoare a mediilor generale anuale.
În situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50 lista se extinde.
Pot primi bursă de merit doar elevii promovați la toate disciplinele și au obținut media 10 la purtare, la finalul cursurilor din anul școlar anterior.
Pentru elevii clasei a V-a se vor acorda în ordine descrescătoare a mediilor calculate ca medie aritmetică, având două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs. Aceste burse se stabilesc în luna ianuarie și se plătesc începând cu luna februarie, pentru drepturile aferente lunii ianuarie, până la sfârșitul anului școlar.
BURSE SOCIALE
a) Venit
- Pentru elevii proveniți din familii care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitului pe venit, pe ultimile 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie.
- Persoanele care sunt cuprinse la calculul venitului sunt asimilate termenului de FAMILIE:
- Soț și soție sau bărbat și femeie necăsătoriți, care dovedesc domiciliul comun.
- Copii necasătoriți ai soților sau a fiecăruia dintre ei, având vârsta de până la 18 ani sau de până la 26 ani dacă urmează o formă de învățământ la zi.
- Persoana/ persoanele care se ocupă de întreținerea copilului pe perioada absenței părinților. (Legea 272/2004 ART. 104)
a) Elevii minori din programul „A doua șansă” proveniți din familii care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitului pe venit, pe ultimile 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie.
b) Elevii cu unul sau ambii părinți decedați și elevii asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasament (fără a se lua în calcul venitul)
c) Elevii care provin din familii monoparentale
Prin “persoană singură din familia monoparentală” se înţelege persoana care se află în una dintre următoarele situaţii:
a)este necăsătorită (Copii nerecunoscuți de tată);
b)este văduvă;
c)este divorţată;
d)al/a cărei soţ/soţie este declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească;
e)al/a cărei soţ/soţie se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 178 c)sau d) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
f)al/a cărei soţ/soţie este arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate şi nu participă la întreţinerea copiilor;
g)a fost numită tutore sau i s-au încredinţat ori dat în plasament unul sau mai mulţi copii şi se află în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a)-e).
- Fără a se lua în calcul venitul
- e) Elevii cu deficiențe/ afectări funcționale
- Acordarea se face pe baza Certificatului de încadrare în grad de handicap sau a certificatului eliberat de medicul specialist (tip A5), cu luare în evidență de către medicul de familie
- Fără a se lua în calcul venitul
Legea 272/2004 ART. 104
(1) Părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuieşte copilul, care urmează să plece la muncă în străinătate, are obligaţia de a notifica această intenţie serviciului public de asistenţă socială de la domiciliu, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara.
(2) Notificarea va conţine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor sau tutorelui, după caz.
(3) Confirmarea persoanei în întreţinerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanţa de tutelă, în conformitate cu prevederile prezentei legi.
(4) Dispoziţiile prezentului articol sunt aplicabile şi tutorelui, precum şi în cazul în care ambii părinţi urmează să plece la muncă într-un alt stat.